Шотландска клепоуха котка (Scottish lop-eared cat)

Шотландска клепоуха котка (Scottish lop-eared cat)

Шотландските клепоухи котки  са толкова сладки, че всеки би искал да ги гушне и да ги погали. Тези пухкави малки “хищници” обожават да са сред хора и са чудесни за домашни любимци.

Външен вид на Шотландска клепоуха

Как изглежда Скотиш ФолдКозината на породата се среща в 2 варианта – къса и дълга и се отличава с голяма плътност и еластичност.

Окраска

Окраската при Шотландските клепоухи котки се среща в различни цветови варианти, както при Британските късокосмести котки: син, лилав, червен мрамор таби, черно сребрист тигрово таби, Шоколадов-сребрист петнисто таби, червен кълърпойнт таби с изправени уши.

Очи

Цветът на очите трява да е в хармония с окраската на тялото.

шотландский вислоухий кот с оранжевыми глазамишотландский вислоухий кот с оранжевыми глазами (Photo credit: Wikipedia)

Физическа характеристика на Шотландска клепоуха

Размери на Скотиш ФолдРазмери и тегло

Имат средна дължина на тялото. Както при почти всички котки и тук мъжките са с по – голямо тегло – 4 до 6 кг, а при женските е 2,7 до 4 кг.

Тяло

Тялото е със средна големина, плътно, гъвкаво и закръглено. Крайниците са средно дълги и доста добре замускулени.

Глава на Шотландска клепоухаГлава

Главата е сранително голяма и заоблена и се подчертава от пленителните й големи очи.  Имат къс врат и добре развити челюсти. В сравнение с женските, при мъжките – бузите са по – силно развити.

Очи

Със своите големи и кръгли очи, на пръв поглед Шотландската клепоуха котка прилича на бухал. Изключително изразителни са.

Уши

Какви са ушите на Шотландска клепоухаУшите при тази порода са най – характерният им признак. Те са много малки и са подвити напред към главата й и се подвиват напред и надолу. Срещат се в 2 типа:

-С клепнали уши (folded ear)

-С изправени уши (straight) – те не се допускат на изложби

При котките с клепнали уши има 3 нива подгъване – единично, двойно и жадуваното тройно подвиване. Не на всички шотландски клепоухи котета им се подвиват ушите. Те се раждат с прави уши и на около 3,5 до 4 седмична възраст на някои от тях им се подгъват напред и стават типичните представители на породата. След тази възраст се определя дали котето ще може да участва в изложби.

Нос

Носът е къс и широк, като в горната част е с лека гърбица и стопът е слабо изразен.

Опашката на Скотиш ФолдОпашка

Дължината на опашката може да бъде средно дълга или дълга, като накрая е заострена.

При Шотландските клепоухи котки е от голямо значение съотношението между тялото и опашката. Когато животното е изправено, опашката му трябва да се докосва до земята.

Характер и поведение на Шотландска клепоуха

Отглеждане на Скотиш ФолдС красивите си големи кръгли очи и топчести бузи, те са много привлекателни. Изключително спокойни са, но привлекателният им вид обаче върви със съответния нрав.

Гальовни и общителни са и дори си падат малко клоуни и обичат да изпълняват разни номера. Много екземпляри от породата обичат да седят и да си просят това, което искат.

Отличават се с изключителна игривост и дружелюбност и обожават човешкото внимание и обич.

Отглеждане и обучение на Шотландска клепоуха

Шотландска клепоуха котка в домаОтглеждане

Много са общителни, обожават да са със стопаните си и лесно се адаптират към новата среда. Обожават човешка компания и са чудесни за домашни любимци. Свикват лесно с други домашни животни и в стая пълна с деца се чувстват така добре, както и с един човек.

Подходящи са за хора с деца и за хора, които не са гледали котка досега. Когато свикнат и се привържат към Вас, те ще спят дори в скута Ви.

Козина

При добро желание и редовна поддръжка, нямат проблеми с козината. Препоръчва се късокосместите и дългокосместите да Разресване на Скотиш Фолдсе решат редовно с хубав стоманен гребен. Козината им изисква много малко поддръжка – само обикновено ресане, като при повечето котки.

Както при всички други породи дългокосместите изискват малко повече грижи, а именно – 2–3 пъти седмично изчеткване на козината. При късокосместите е достатъчно 1-2 пъти седмично. Така козината ще запази своя здрав и бляскав вид.

Ушите на Скотиш ФолдУши

Необходимо е редовно почистване на ушите, тъй като породата има предразположение към развитието на ушни инфекции.

Редовното почистване ще Ви спести много тревоги, които биха могли да възникнат.

Обучение на Шотландска клепоухаОбучение

Обучават се доста лесно. Както при повечето котки трябва да разберете какво ги интригува, дали пухкава играчка или лакомство.

Ако възнаграждавате котката си, тя ще стои, ще проси,  ще идва при повикване, ще прави какво ли не.

Здравословен статус и проблеми при Шотландска клепоуха

Всички котки са различни, но като цяло тази порода се радва на добро здраве.

  • Здравословни проблеми при Скотиш ФолдХрущялният дефект при Шотландските клепоухи котки засяга и други хрущяли. Хрущяли има и в ставите. Ако котката има дефекта, той засяга  и ставите, което води до по – бързото им износване, а котките развиват ортопедични заболявания и артрит, някои по рано, други – по късно. Затова е важно да поддържат ниско тегло за да се намали вероятността за развитие на артрит или симптоми на артрит.
  • Дългокосместите могат да имат проблеми с козината, ако тя не бъде редовно поддържана
  • Поради по различните си уши породата е предразположена към ушни инфекции и глухота

Анатомични и физиологични особености на Шотландска клепоуха

  • Анатомични особености на Скотиш ФолдСредно голямо тяло
  • Голяма глава с развити челюсти и силно изразено подбрадие
  • Широко поставени очи
  • Овална форма на лапите
  • Гъвкав гръбнак
  • Подгънатите уши се дължат на хрущялен дефект. Хрущялът е слаб и затова се огъва
  • При чифтосване е важно само една от котките да е с подвити уши, за да се избегнат скелетни деформации
  • Не се чифтосва със себеподобни
  • Много от тях доживяват до 18 години

Исторически данни, митове и легенди за Шотландска клепоуха

Семейство Мери и Уилям РосСелекция

Семейство Мери и Уилям Рос, 1970г. (Снимка 1)

Всички Шотландски клепоухи котки водят произхода си от една бяла Шотландска котка с подвити уши, на име Сузи.

Наречени отначало клепари, първите шотландски клепоухи котки са открити през 1961 г. от любителят на котки и фермер Уилям Рос в района на Тейсайд, Шотландия. Забелязвайки уникалните им уши, сред едно от родените котета Рос взема едно от котетата на Сузи и развъжда породата с помощта на генетик. Установено било, че в следващите поколения от мутанта са се родили още 2 такива котета и станало ясно, че тези подвити уши са доминантен белег, който се предава по наследство. В началото развъждали само бели клепоухи котки, но по – късно започнали и с други разцветки.

С времето Шотландската клепоуха котка става широко разпространена в цял свят.

1974 година – породата е призната от Английските котешки асоциации

1978 година – СРА, в САЩ, признават и утвърждават стандарта

За съжаление, породата все още не е призната Fife (ФИФЕ). Това се дължи на проблемите, до които водят клепналите уши на породата, а именно – глухота, ушни инфекции и пр.

Интересни факти за Шотландска клепоуха

  • Шотландска клепоуха котка се излежаваОще през 1796 г. английското списание “Юнивърсъл мегазин ъф нолидж енд плежър” се съобщава, че в Китай се срещат котки с клепнали уши
  • За първи път породата е била представена на Британско фелиноложко изложение през 1971 г., където един от екземплярите на тази порода дори печели награда
  • Екземплярите с изправени уши не се допускат до изложби
  • Котките с  клепнали уши са били описвани още в старите книги по естествена история

Вашият коментар